Serà el Zaragoza un nou “cas Reus”?

Arran d’escoltar uns comentaris en mitjans d’Enric Pujol sobre la necessitat de quedar quarts per la cua si no ens podíem salvar (pel que podés passar amb el Zaragoza pels problemes econòmics que arrossega) vaig decidir donar una ullada als seus comptes tancats a data 30/6/2018 a veure què hi trobàvem. Comptes que podeu trobar en el següent enllaç https://www.realzaragoza.com/accionistas/informeanual. Els números més importants, al meu entendre, són aquests:
– Actiu no corrent: 84,3 milions (és, més o menys, la capacitat de generar ingressos amb més d’un any)
– Actiu corrent: 3,8 milions (és, més o menys, la capacitat de generar ingressos amb menys d’un any)
– Passiu no corrent: 76,8 milions (són, més o menys, les despeses a afrontar a més d’un any)
– Passiu corrent: 8,6 milions (són, més o menys, les despeses a afrontar amb menys d’un any)
– Patrimoni net: 2,7 milions (total de l’actiu menys el total de passiu, és a dir, més o menys, el quedaria al club després d’ingressar-ho tot i pagar-ho tot)

De tot això i l’auditoria criden l’atenció algunes coses:
1. Que el Zaragoza té aquesta temporada que fer front a 4,8 milions d’euros que en principi no generarà (Passiu corrent – Actiu corrent). A aquests 4,8 milions estructurals a afrontar en un any, segons el que vaig poder llegir en un article a arainfo.org, se li aniran sumant progressivament cada any fins al 2025, a partir d’aquesta temporada, uns 2 milions d’euros que seran al voltant de 5 milions al final del període esmentat, això degut a una reestructuració que es va fer del deute i que venç durant aquest període. Això anirà desfasant encara més aquesta partida anual.
2. Que el deute total del Zaragoza és elevadíssim, al voltant dels 85,4 milions (Passiu Corrent + Passiu no corrent). Segons Roberto Bayón al seu Twitter, el deute net del Zaragoza es situa en la sisena posició del futbol professional, com podeu veure a la imatge adjunta. Així mateix, com podeu observar en l’altra imatge, la capacitat de fer front al deute net segons els ingressos, és la pitjor del futbol professional, amb una ratio d’un 469%, la Liga considera que ratios superiors al 100% són un indicador de desequilibri financer en un futur.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

3.- Que malgrat el patrimoni net (total de l’actiu – el total de passiu) és de 2,7 milions d’euros segons el balanç, és a dir, més o menys, si es fes front a totes les despeses amb tots els ingressos, quedarien aquest 2,7 milions d’euros, els auditors tenen els seus dubtes sobre una partida molt important d’actiu no corrent.
Els auditors expressen les seves reserves sobre aquesta partida a l’auditoria dient el següent:

Aquesta partida és, ni més ni menys, de 46,1 milions, i representa un 52,3% de tots els actius del club, és a dir, aproximadament la meitat del que podríem dir ingressos del club, que es posen en dubte comptablement. Navegant per internet he intentat trobar el valor d’una plaça a Segona Divisió i l’any 2017 el Lorca es plantejava vendre la seva per 9 milions, és a dir, els 46,1 milions s’allunyen moltíssim d’aquesta xifra

Així doncs, sense aquesta partida comptablement dubtosa d’immobilitzat intangible (que al meu entendre emmascara el balanç), el patrimoni net (total de l’actiu – total del passiu) seria de -43,4 milions. Jutgeu vosaltres mateixos.

No sé que passarà amb el Zaragoza en el futur, però no m’agradaria que el Nàstic es trobés econòmicament en una situació semblant. Us ho diu un boig pel Nàstic.

ENVIAR UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Més notícies

Així han titulat els mitjans l’empat davant l’Sporting

Descobreix com han titulat els mitjans de comunicació locals i nacionals l’empat davant l’Sporting. Ràdio Ciutat de Tarragona: La processó continua Diari Més: Al Nou Estadi tampoc Tarragona...

Empat que val molt poc (0-0)

La pel·lícula es repeteix: una bona defensa, de les millors en els partits d’aquesta temporada, no s’ajusta amb un bon atac. La imatge torna...

Sense pressió

El Gimnàstic de Tarragona, ja pràcticament descendit rep a un Sporting de Gijón que buscarà els tres punts a Tarragona per agafar l’impuls necessari...

Hi ha ‘cas Barrada’: el club expedienta al jugador i l’aparta dels entrenaments

Les relacions entre el Nàstic i Abdelaziz Barrada no es troben en el seu millor moment. El davanter marroquí, a qui el club li...

L’Extremadura visitarà el Nou Estadi el dissabte 4 de maig

La Lliga de Futbol Professional va fer públics aquest passat dissabte els horaris de disputa de la 37ª jornada de lliga. En aquesta nova data...