COMPARTIR

Des que el RCD Mallorca va abandonar la lliga de les estrelles i va baixar a la Segona Divisió (2012/13) no ha fet més que lluitar per mantenir la categoria, tot i que al principi de cada temporada sempre s’ha posat l’ascens com a objectiu principal, com així li obliga la seva història.

En la primera campanya els mallorquins es van salvar en la darrera jornada amb un únic punt d’avantatge respecte la zona de descens, gràcies a les derrotes del Mirandés i del Real Madrid Castilla, mentre que en la segona ho van fer en la penúltima data amb quatre punts de marge tot i perdre els tres darrers partits.

La temporada passada, les diferències van ser mínimes i van tornar-se a salvar en el darrer cap de setmana de competició, amb una victòria balsàmica al camp del Real Valladolid que, si no s’hagués produït, molt difícilment estaríem escrivint aquest text.

Els projectes del conjunt balear han anat de més a menys evidenciant la gravetat de la crisis esportiva per la que travessa i que el pot arrossegar a un descens que seria històric, perquè anteriorment solament ha militat dues temporades a la categoria de bronze del futbol estatal, la 77/78 –primer any de vida de la Segona B– i la 80/81.
Per evitar-ho, el Consell d’Administració ha decidit aquesta mateixa setmana destituir al tècnic Javier Olaizola, que encadenava set setmanes sense assaborir un triomf, i fitxar a Sergi Barjuan, que serà l’encarregat de dirigir l’equip en les deu jornades que resten per concloure la fase regular amb l’únic objectiu d’aconseguir la permanència.

Una qüestió anímica  

El sobtat canvi a la banqueta bermellona ens brinda un nou escenari de partit en el que és difícil esbrinar quin Mallorca es trobarà el Nàstic a l’estadi de Son Moix, tot i que les paraules de Sergi Barjuan en la roda de premsa de la seva presentació deixen entreveure que podria donar continuïtat al sistema 4-2-3-1 que venia utilitzant el seu antecessor i que ja havia empleat en la seva darrera experiència a les banquetes mentre dirigia l’Almería, perquè aquest equip “tàcticament no s’ha de retocar sinó que s’ha de reforçar anímicament”.

La falta de confiança, clau en el rendiment de l’equip | Foto: laliga.es

El fet que solament quedin deu jornades per finalitzar la fase regular del campionat fa gairebé impossible que el tècnic català pugui instaurar cap tipus de filosofia de joc dins d’un vestuari que té la permanència a cinc punts de distància, després de caure en la darrera jornada al camp d’un rival directe com l’Alcorcón.

“No vinc a identificar-me amb cap estil en aquest moment. Hi ha una necessitat imperiosa que són els punts i la manera en que els aconseguim és el de menys. Els he vist jugar i hi ha hagut moments molt bons en els que no s’han obtingut resultats”, reconeixia l’entrenador nascut a les Franqueses del Vallès.

Una de les consignes que han de caracteritzar al conjunt mallorquí a partir d’ara és la de sortir endollat des del primer minut per no deixar que el rival es pugui sentir còmode en tot el partit.

“Aquest equip té una cosa molt bona: arriba molt a la porteria contraria. El Mallorca ha de ser un equip guanyador. No podem baixar els braços, tinc que buscar el màxim rendiment dels futbolistes i que m’aguantin l’estil d’anar a buscar al rival. No ens queda una altra, no podem sortir a especular”. És d’esperar doncs, que el Nàstic es trobi davant un rival que executi una pressió alta i intensa que anul·li la sortida de pilota i que l’obligui a utilitzar el joc directe.

El cor de Brandon Thomas, l’esperança del Mallorca

Si hi ha un jugador que sent molt profundament el pèssim moment pel que travessa l’entitat aquest és Brandon Thomas, un dels dos únics jugadors formats al planter que hi ha ara mateix al vestuari del primer equip.

La mala temporada que està realitzant el Mallorca està penalitzant el rendiment d’un futbolista que va completar una més que productiva primera volta, marcant vuit gols amb actuacions tant memorables com les que va protagonitzar amb el hat-trick contra la SD Huesca (3-0) i la dobleta que va marcar al Nou Estadi (2-2).
Durant la segona fase del campionat, el davanter nascut a Santanyí no ha estat capaç de veure porteria, però tot i així és un jugador que genera tantes ocasions de perill sobre la porteria contrària que està destinat a aparèixer per contribuir a la causa.

Brandon Thomas, el valor més important de Son Bibiloni. | Foto: laliga.es

Els altres dos referents ofensius del quadre mallorquinista són l’ex grana Lago Junior i el serbi Dejan Lekic, que han marcat quatre i cinc gols respectivament.
Les seves xifres s’allunyen molt de les que haurien de tenir els davanters de tot un històric com el Mallorca, però curiosament el club no va voler invertir en un golejador en el passat mercat d’hivern per poder solucionar els problemes de cara a porteria que està tenint l’equip, doncs és el cinquè equip que menys gols ha marcat amb un total de 30.

De fet, les úniques incorporacions que es van dur a terme al mes de gener van ser la dels laterals Angeliño (Manchester City), Saúl García (Deportivo) i la del migcampista Sasa Zdjelar (Olympiakos), tres futbolistes que evidentment no han pogut solucionar les carències del seu nou equip.

Onze tipus del RCD Mallorca.

Comentaris

avatar