El camp municipal d'Olot, seu de la final. | Foto: UE Olot

La data no és la més ideal, com tampoc ho és ni l’hora ni l’escenari, però al cap i a la fi el Nàstic i el Girona es disputaran al Municipal d’Olot l’únic títol que està al seu abast a dia d’avui. De ben segur que els seguidors d’ambdós equips han somiat més d’una vegada amb el seu capità aixecant una Lliga, una Copa del Rei o inclús una Europa League o una Champions, si bé la realitat és que la Copa Catalunya és l’únic trofeu oficial que poden col·locar a les seves petites i modestes vitrines on imperen les copes dels torneigs d’estiu.

Tant granes com gironins estan concentrats en el campionat domèstic, uns per salvar la categoria i els altres per assolir el somni de l’ascens a la Primera Divisió, tot i que aquesta final es presenta com una gran oportunitat per totes dues entitats. Per als primers perquè de guanyar aconseguirien el seu tercer títol, després dels que van aixecar al 2008 i al 2012 contra el Barça i l’AEC Manlleu respectivament, i es situarien junt amb el CE Europa al tercer esgraó del palmarès, només per darrere del RCD Espanyol (6) i del FC Barcelona (7). Per als gironins, la victòria suposaria la primera Copa Catalunya de la seva història, igualant així amb equips com el CF Balaguer, el FC Andorra, el CD Blanes, el CF Palamós, la UE Sant Andreu o l’actual campió del torneig, el CE Sabadell. Que ningú ens enganyi, aquí s’hi juguen coses importants.

En el millor moment

Més enllà de jugar-se entre mig de dues jornades de la Liga123, pel Nàstic aquesta final arriba en el moment més dolç de la temporada, just després d’haver aconseguit una victòria de prestigi al Nuevo José Zorrilla davant el Real Valladolid (1-2) que l’ha portat a sumar 13 punts dels últims 18 en joc.

Aquest resultat ha fet que els grana es refessin inmediatament de la dura derrota patida contra l’Elche en la data anterior, una derrota que ja ha quedat com un accident i que no es pot tornar a repetir com a mínim fins després d’haver afrontat els tres compromisos claus que venen a continuació davant l’Almería (casa), el Mallorca (fora) i el Mirandés (casa). És aquí on els tarragonins es jugaran bona part de la permanència i, per això, un triomf contra el Girona al Municipal d’Olot suposaria un reforç de moral i confiança molt important de cara a les properes jornades del torneig de la regularitat.

Pel contrari, el conjunt de Pablo Machín afronta el derbi català amb la ment posada en desxifrar les dues últimes derrotes contra el Cádiz (1-2) i el Real Oviedo (2-0), que contrasten amb la ratxa de resultats anteriors en la que havien sumat cinc victòries i un empat per consolidar-se a la segona posició i erigir-se com el candidat més ferm per acompanyar al Levante a la lliga de les estrelles. No obstant, aquestes dues ensopegades han propiciat que els gironins hagin vist reduït el seu avantatge respecte el mateix Cádiz, que és tercer i que somia en remuntar els vuit punts de diferència en les onze dates que resten de la fase regular en les que el Girona ho té tot de cara per certificar l’ascens directe.

Les segones unitats entren en escena

Davant l’exigència del calendari i de la importància del que hi ha en joc, tant Juan Merino com el seu homòleg a la banqueta del rival apostaran seriosament per un onze titular format pels jugadors que menys minuts estan tenint en les darreres setmanes i molt probablement per alguns de l’equip filial, la qual cosa ha de suposar un duel de màxima igualtat tot i l’absència dels jugadors més determinants d’ambdós equips, ja que els suplents necessiten donar motius al seu entrenador perquè confiï en ells de cara al tram final de temporada, mentre que els joves del planter busquen aprofitar aquesta oportunitat que els pot apropar al vestuari del primer equip. El futur més proper d’alguns jugadors pot començar a definir-se després de la final de la 28ª edició de la Copa Catalunya.

“ | Juan Merino: Li donem importància al partit tenint en compte que el més important és la lliga. Farem un XI amb gent menys habitual i completarem la convocatòria amb jugadors del filial que ja han entrenat avui amb nosaltres. Pels menys habituals serà una bona oportunitat que podran aprofitar per demostrar el seu nivell i lluitar per tenir més minuts en lliga”.

En el bàndol tarragoní s’espera la titularitat de com a mínim sis jugadors del primer equip com Ferran Giner, Wilfried Zahíbo, Juan Muñiz, José Carlos, Jean-Luc Assoubre i Ikechukwu Uche, si bé no està descartada la presència d’algun altre futbolista més, mentre que de la Pobla de Mafumet els noms amb més possibilitats de completar l’onze inicial i la convocatòria són els defenses Marc Vadillo i Pol Valentín –germà de Gerard-, els dels migcampistes Gil Muntades, Rayco Rodríguez, Roger Brugué i Josep Calavera –recentment relacionat amb el FC Barcelona– i els davanters Iván Vidal, Ricky Nogueira i Rodrigo Pascual.

“ | Pablo Machín: El més normal és que juguin els que menys minuts tenen ja que ells són els que han tingut el mèrit d’arribar fins a la final. És un partit en el que aquests futbolistes tenen l’oportunitat de mostrar-se, de demostrar i d’agafar minuts de competició. La final és una motivació més. Jo els comento als jugadors que finals al futbol professional se’n juguen poques, però les finals són per guanyar-les i nosaltres anem a Olot per endur-nos la Copa”.

D’altra banda, el Girona arriba a la cita amb l’absència del porter Yassine Bounou, que es troba amb la selecció del Marroc, i la dels lesionats Johan Mojica, Jonás Ramalho i Richy Álvarez. Per tant, i tenint en compte la importància tant rellevant que ha agafat el proper partit de lliga contra el Rayo Vallecano, el tècnic Pablo Machín podria presentar un onze en el que tindrien cabuda alguns noms com els de Kiko Olivas i Pablo Marí (defensa central), Miguel Cifuentes (lateral dret), Saúl García (lateral esquerre), Eloi Amagat i Marc Carbó (migcentre), Fran Sandaza i l’ex grana Felipe Sanchón (davanter centre).

L’entrenador sorià també podria premiar la bona temporada del CF Peralada, principal filial de l’entitat gironina, que és segon del grup 5 de la Tercera Divisió, amb la convocatòria d’alguns dels seus jugadors com poden ser Xavi Boniquet, Baba Draman (6 gols) o David Corominas (13 gols).

Possibles onzes:

Girona

[team1]

Nàstic

[team2]

Comentaris

avatar